2019 szeptemberében jelent meg a Homo Oecologicus Alapítvány és Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége közös kiadásában a „Kényszerpályák és lehetőségek - A községi igazgatás és feladatellátás dimenziói a 2010-es években” című tanulmánykötet. A kiadvány a 2010-es kormányváltás óta eltelt időszak magyarországi községeket érintő közjogi, közpolitikai és igazgatási történéseinek szintetizálására vállalkozik. A községi tanulmánykötet fontos szakmai újítása az előző várostérségi kötethez képest, a tanulmányokhoz tematikusan kapcsolódó szakmai térképek, amelyek a kötet végén elhelyezett térképmellékletben találhatóak. Nagy örömünkre szolgál, hogy a tanulmánykötet szakmai írásait Pálné Kovács Ilona akadémikus professzor asszony lektorálta, jelentősen erősítve kezdeményezésünk szakmai dimenzióját.

Szeretnénk kiemelni a Magyar Faluszövetség, valamint a Demokratikus Helyi Közigazgatás Fejlesztéséért Alapítvány (DHKFA) támogatását, a két szervezet, mint fővédnökök segítették a projekt megvalósulását. Rajtuk kívül 12 magyarországi városi, nagyközségi, községi települési önkormányzat vállalt védnöki szerepet és támogatták a tanulmánykötet megszületését, név szerint Abasár Község Önkormányzata, Erdőkertes Község Önkormányzata, Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata, Gyöngyöshalász Község Önkormányzata, Magyarnándor Község Önkormányzata, Nőtincs Község Önkormányzata, Pázmánd Község Önkormányzata, Szentes Város Önkormányzata, Szügy Község Önkormányzata, Visonta Község Önkormányzata, Zalabaksa Község Önkormányzata, valamint Zsámbék Város Önkormányzata. Köszönet a védnök önkormányzatoknak!

Bízunk benne, hogy jelen tanulmánykötet egyszerre aktuális és hiánypótló lesz, valamint segít még inkább felkelteni a figyelmet és közérdeklődést a községi önkormányzatiság ügyére és vele a magyar falu jelen- és jövőbeli helyzetére.

A kötet letölthető a Homo Oecologicus Alapítvány valamint a TÖOSZ honlapjáról.

Alapítványunk

Céljai

 

A Homo Oecologicus Alapítvány célja a környezeti-társadalmi-gazdasági fenntarthatóság elősegítése, különös tekintettel a hátrányos és halmozottan hátrányos társadalmi csoportok felzárkóztatására. Ennek érdekében az alábbi feladatok megvalósítását tervezzük

ösztöndíjak biztosítása

oktatás, képzés

kutatási-fejlesztési programok indítása

területi egyenlőtlenségek enyhítése

civil társadalom fejlesztése

Előző Következő

Községi tanulmánykötet a Homo Oecologicus Alapítvány valamint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége közös kiadásában

2019. 10. 12.

Községi tanulmánykötet a Homo Oecologicus Alapítvány valamint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége közös kiadásában

2019 szeptemberében jelent meg a Homo Oecologicus Alapítvány és Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége közös kiadásában a „Kényszerpályák és lehetőségek - A községi igazgatás és feladatellátás dimenziói a 2010-es években” című tanulmánykötet. A kiadvány a 2010-es kormányváltás óta eltelt időszak magyarországi községeket érintő közjogi, közpolitikai és igazgatási történéseinek szintetizálására vállalkozik. A községi tanulmánykötet fontos szakmai újítása az előző várostérségi kötethez képest, a...

Részletek

Agglomerációs várostérségi tanulmányok – könyvbemutató

2019. 01. 08.

Agglomerációs várostérségi tanulmányok – könyvbemutató

A TÖOSZ és a Homo Oecologicus Alapítvány május 9-én a TÖOSZ, Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban mutatta be az Agglomerációs várostérségi tanulmányok Nagyvárosi, városi és települési dilemmák a 21. században című kötetet.

Részletek

Egészséges város - HOEC előadások a Construmán

2015. 04. 15.

Egészséges város - HOEC előadások a Construmán

Április 17-én pénteken tart előadást az egészséges városokról a Homo Oecologicus Alapítvány. Az 1-es épület Kerámia teremben a Homo Oecologicus Alapítvány által szervezett eseményen neves szakemberekkel ismerhetjük meg a városok szociológiai hatásait.

Részletek

Együttműködési megállapodás a Homo Oecologicus Alapítvány és a Debreceni Egyetem között

2014. 06. 26.

A Homo Oecologicus Alapítvány életében fontos szakmai esemény történt 2014. május 22-én, amikor az alapítvány elnöke Széman György együttműködési keret-megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem Műszaki Karának vezetőjével Dr. Husi Géza mb. dékánnal.

Részletek